Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen

Kevätpäiväntasaus on esi-isiemme vuoden alku

 • Kevätpäiväntasaus on esi-isiemme vuoden alku
 • Kevätpäiväntasaus on esi-isiemme vuoden alku
 • Kevätpäiväntasaus on esi-isiemme vuoden alku
  Esi-isiemme pyhä päivä. Paluu elämän kehään.


Kevätpäiväntasaus.


Tiesitkö, että Suomessa on maailman vanhimmat astronomiset kivirakennelmat?

Vanhemmat kuin Stone Henge.  Mind blowing.


Pohjanmaan kivirakennelmat

voivat olla kivikautisia kalentereita - HS


"Paikoitellen täältäpäin Pohjanmaata on löydetty asbestia sisältävää keramiikkaa, joka viittaa siihen, että asukkailla mahdollisesti oli jo tekniikkaa, jolla käsitellä metallia."

Hesarin otsikko on vanhentunut; rakennelmat ovat 100% varmuudella astronomiaa. Soittaako joku Encyclopedia Britannicaan, sillä suomalaiset tutkijat eivät kehtaa pröystäillä.
 • "Pohjanmaan jätinkirkot ovat Pohjois-Euroopan suurimpia kivikautisia monumentteja.

  Käynnistyneessä arkeoastronomisessa projektissa on mitattu niiden suuntaukset suhteessa tärkeisiin aurinkopäiviin.

  Valtaosassa suurimmista jätinkirkoissa havaittiin merkitseviä aurinkosuuntauksia." • Arkeoastronomia apuna

jätinkirkkotutkimuksessa   PDF

    
http://www.vapaa-ajattelijat.fi/oulu/Ridderstad_TT6_2009.pdfOvatko saamelaiset vai joku muu euroheimokulttuuri rakennelmien takana? Geneettiset esi-isämme kuitenkin omaksuivat varhaisemmalta kulttuurilta shamanistisen ihmiskuvan, kielen ja maailmankuvan.

 • Nyt on selvinnyt että nimenomaan Suomen kohdalla ei jääkaudella ollut jäätä

Mielenkiintoisinta ja erityisintä on se, että 70% rakennelmissa on erilaiset kombinaatiot näistä neljästä tasauspäivän käytöstä eri yhdistelminä. Eli eri strategisella ja harkitulla painotustavalla pyhitettyjä astronomisia paikkoja.


Uskomattominta on museoviraston viranomaisten nykyasenne, joka on perua kirkon vihasta muinaispakanarakennelmia kohtaan. Pari vuotta sitten joku maanviljelijä jyräsi taas yhden jätinkirkon osittain traktorilla - näitä kaikkia ei ole suojeltu!50-luvulla tuhottiin ainutlaatuisen
upea "jätinkirkon" kiviportti ja päiväntasaustähtäin "kristittyjen" kirkonmiesten ja seurakunta-aktiivien toimesta (ettei mm. paikallinen nuoriso ja turistit kokisi paikkaa mystisenä), jonka ikä on voinut olla käsittämätön. Tuhansia vuosia kunnioituksesta pystyssä ja sitten kirkkopolitiikka iskee.  Kipeätä. Lähes käsittämätöntä kristillisen kulttuurin hybristä ja halveksuntaa perintönä, jopa non-verbaalisena, "määrittelemättömänä" asenteena ja pelkona. 
Tämä on todellinen uhka kirkon esittämille mielekkyyden perusteille ja historian tulkinnalla: koulussa meille on opetettu, että Ruotsi "antoi" meille sivistyksen. Ruotsi ja kirkko tuhosivat alkuperäisen sivistyksen päämäärätietoisesti. On vieläkin ankara tabu että Suomessa on ollut korkeaa sivistystä ennen Ruotsin verotusta ja  "armollista sivistystä" ei-kristityille.

Mysteerejä riittää Pohjolassa.

Turkukaan ei todellakaan ole Suomen vanhin kaupunki; Käkisalmi on n. 8000 vuotta vanha kauppapaikkakaupunki ja linnoitus sekä luultavasti raudantakomisen keksimisen kehto - vanhin rautaveitsi on löydetty 100 km itään Käkisalmesta, joka on järvimalmin rikkain kehto maailmassa: Sampo.

Opetettiinko tätä koulussa?
Suomalaisia arkeologeja ei jostain syystä kiinosta venäläisten arkeologien näkemykset suomalaisugrilaisten kulttuurin ikivanhasta juuresta.


Eikä mielenkiintoinen fakta-aines pakanakulttuurin muinaisesta voimallisuudesta  tähän lopu:

 • ‎"Ennen viikinkiaikaa, 400-700 -luvuilla, Suomi oli suhteellisen vahva ja itsenäinen esim. asetekniikassa ja koruissa. Lisäksi Suomesta näyttää olleen suorat ja melko kiinteät yhteydet Baltiaan ja Keski-Eurooppaan, Skandinavian ohi, ja tietysti myös idän sukulaiskansoihin. Liian vähälle huomiolle on jäänyt se, miksi viikingit eivät vallanneet Suomea, vaikka he vaikuttivat ja terrorisoivat melkein koko Euroopassa ja tosiasiallisesti hallitsivat myös Venäjän jokireittejä..."

 • Suomalaiset kuninkaat islantilaisten saagoissa

 http://www.kaltio.fi/vanhat/index43ec.html?81


‎"Luultavasti jätinkirkot ovat samaa perua kuin Euroopan rannikkoalueilla löytyvät megaliittirakennelmat, joista Stonehenge on kuuluisin. Vaikutushan kulki pitkin vesireittejä. Suomessa ne ovat peräisin myöhäiseltä kivikaudelta eli n 3000 – 2000 e.Kr. Viimeisin on hylätty joskus 1500 e.Kr."

  http://filosofiklubi.blogspot.com/2011/09/tanaan-perjantaina-taivaallinen.html


Pohdittavaa matematiikkaa ja rituaaliastronomiaa:

Aurinkovuosi on 365.242 199 päivää.
Kuuvuosi on 354.367 päivää.

Näiden kahden välinen ero on 10.87519 vrk.
... Kuun kausi eli kuukausi on 29.53059 vrk
29.53059/10.87519 = 2.7154091 ts. sama kuin megaliittijaardin ja jalkamitan välinen ero.
 
Tämä 10.875 tavallisesti pyöristetään 11vrk ja muistetaan Ridderstadin laskelmasta että Raahen jätinkastellin keskiportti oli ja on suunnattu 11 päivää ennen kevätpäiväntasausta. On Raahen jätinkastellin sitten tehneet ketkä tahansa, he ovat tunteneet nämä asiat."

http://www.sinikivi.com/15/foorumi/6-arkeologit/579-jaetinkirkoista.html?limit=10&start=10#597

 • Puinen Observatorio ja Auringon Temppeli Saksassa:


Goseckin maakehä

Suomessa jätinkirkot ovat olleet sekä vanhemman kuunpalvonnan että auringonpalvonnan rituaalipaikkoja - kuten Stone Henge. Suomalaisugrilaisilla on kuitenkin  ainutlaatuinen uskonnollinen erityispiirre: sekä kuu että aurinko on nähty feminiinisenä. Tämä on hyvin merkittävä ja harvinainen erityispiirre.
Suomalais-ugrilainen shamanismi on samaa perua kuin maya-intiaanien shamanismi. Shamaani hakee vastauksia yhteisön ongelmiin ja oikeat parantavat yrttiratkaisut transsissa yhteisön tukemana ja rumpujen tahdissa kohtaamansa sielueläimen avulla.
Suomalaisilla on ollut paljon kaupattavaa


terva, maailman kestävin hamppu (purjeet, köydet, parantava öljy, erityisellä tavalla huumaavat siemenet) - viranomaiset ja papit tuhosivat 1978 suomalaisen hampun sukupuuttoon Moninaiset erityisen tuuheat turkikset Euroopan kylmimpien talvien takia, tammitukit, pähkinät (kivikauden pähkinäpensaat Suomessa), kuivatut marjat, olut (maailman vanhin marja-vilja-olutsekamäski on löydetty nimenomaan Suomesta! Toiseksi vanhin on Egyptistä), yrtit suomalaisen/saamelaisen tuhansien vuosien lääketietouden mukaan (mm. norjalaiset ovat aina kutsuneet suomalaisia finnoiksi, noidiksi - suomalais-ugrilainen "noita" taas tarkoittaa parantajaa), myöhemmin rauta-aseet ja osittain jalostettu malmi mm. Käkisalmen järvimalmin ansiosta. 

Viime vuonna agrikulturaalisen arkeologian erityistutkimus viljanviljelystä paljasti, että Suomessa laaja viljely aloitettiin hyvin myöhään - vastentahtoisesti (pakolla ja Jumalan kirouksen uhalla Ruotsin verovilja-aitaksi) verrattuna muuhun Eurooppaan.

 Ei ollut tarvetta. Lehmätkin laidunsivat itsenäisenä rotuna metsissä ihan omin avuin ja ryhmätyöhön tottuneina sarvin ja hampain susia pelkäämättä.

   Onko tämä klisee? Kuva. Miehekäs naisen vaatteenpirta.

Iso osa esi-isiämme on elänyt matriarkaatissa. Upeimmat statushaudat pronssikaudelta ovat vain naisten valtaa osoittavia hautoja.  

Agricola säilytti meille samalla ainutlaatuisen paheksuvan kuvan suomalaisista hippiyhteisöistä, joissa ei avioliittoa, lasten perisyntiä, seksuaalista syntiä, syyllisyyttä tai stressiä tunnettu.

Seksuaalisuus oli kuin hengittämistä tai syömistä, mm. hedelmällisyysrituaaleihin miellettyä juhlintaa, ei synnintuntoon tai kelpaavuuden ehtoihin sidottua häpeäkulttuuria.

 • Alkuperäinen kesän ehtoollinen Agricolan mukaan:
"Ja kuin kevätkylvö kylvettiin,
silloin Ukon malja juotiin.
Siihen haettiin Ukon vakka,
niin juopui piika että akka.
Sitte paljo häpiää siellä tehtiin,
kuin sekä kuultiin että nähtiin".

 • Suomen ev.lut. kirkko on kirkkoneuvosten toiminnan kautta estänyt luonnonuskontoja saamasta virallisen uskonnollisen yhteisön statuksen Suomessa ja sitä kautta moninaiset kirkolliset verohelpotukset toiminnaltaan.


Linnakankaan

jätinkirkko

Metsäkoneen jyräämä jätinkirkko

- bravo, museovirasto, bravo


Haku
http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx
valitse "Tarkka haku" otsikon alta muinaisjäännösrekisterivalitse tyypiksi kivirakenteetvalitse alatyypiksi jätinkirkotpaina "hae" Rekisterissä on 36 kohdetta, mutta niitä pitäisi olla yli 40. Esim Limingan kaikki kuusi jätinkirkkoa puuttuvat tuosta listasta. Lisäksi Ruotsin puolelta on vastikään löytynyt yksi.Video jätinkirkon vallistaNebran kiekon astronomiset funktiot näyttävät
olleen aivan samat, kuin Goseckin maakehällä.

Meri-Rastilan mahdollinen jätinkirkko

- tarkkaan valittuja kokokiviä tuskin luonto on järjestänyt


Shamaanimme pukeutuivat naisiksi, kuten kaikki
suomalais-ugrilaiset shamaanit, rituaalien ajaksi. Nainen on symbolisesti elämän lähde, elämää luova ja rajoja ylittävä jumalatar.


Köyritär

 


Myöhemmät rakennelmat

Pronssikautisia röykkiöitä osa 1


Noidat pääsiäispataan

Arabiassa Pop-jazz-opiston edessä on halkaistu kallio.

Siinä raitiovaunun kulkureitin yläpuolella tapettiin "helsinkiläisiä" shamaaneja ja rikollisia ehkä 500 vuotta, ehkä 900, enimmäkseen siis miesparantajia ja -shamaaneja kirkon moralismin mukaisesti.
Yksi tarina

 • - Noitien tarina päättyi Höstveden kalliolle

http://yle.fi/uutiset/noitien_tarina_paattyi_hostv...


&


Hiisien päivä kunnioittaa suomalaisten etnisen uskonnon pyhiä paikkoja « Taivaannaula

http://www.taivaannaula.org/2013/03/hiisien-paiva-... 

 

 

 

 

* 1. taivaskuva : Arhi Kuittinen kuvaaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Todella hieno kirjoitus jonka luen myöhemmin ajan kanssa, kysyisin vaan kesäpäiväntasauksesta, syyspäiväntasauksesta ja talvipäiväntasauksesta.
Oliko kevätpäiväntasaus näitä merkittävämpi? Onko vain jonkun paljon myöhemmän juhannusperinteen syytä että minullakin on jokin mielikuva kesäpäiväntasauksesta sinä isona juhlana? Pitäisi tietysti vielä tehdä ero pyhyyden ja juhlan suuruuden noin muuten suhteen, kesällä ja syksyllä oli varmasti ehtinyt kertyä enemmän, millä juhlia.

R. Tyyne Kuusela

Raudanvalmistuksen oksideista keksivät ensimmäisinä heettiläiset n. 3000 e.a.a., jota ennen he olivat jo käyttäneet lähinnä uskonnollisissa menoissaan meteoriittirautaa. Sitten järvimalmia ruvettiin tuottamaan Volgalta, jossa esiintymät paranivat vain länteen päin aina Äänisen seuduille asti tullessa. Volgassa on erittäin matalakaati, mutta Kaspianmeri on n. 30 m. merenpinnan alapuolella. VOlga virtaa suuten rautaesiintymien halki ja oli varsinkin ennen säännöstelemättömänä suolaueiden keskellä, joissa rautabakteerit saostivat järvimalmia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Iron

Sellaiset tiedot, että rauta olisi tullut "germaanien muka
na, ovat täyttä hölynpölyä. Suomessa tunnettiin myös punamulta jo arkkimuinaisina aikoina.

http://www.tiede.fi/keskustelut/post1011410.html#p...

http://www.tiede.fi/keskustelut/post1012177.html#p...

http://www.tiede.fi/keskustelut/post1195984.html#p...

http://www.tiede.fi/keskustelut/post1227233.html#p...

http://www.tiede.fi/keskustelut/post1320390.html#p...

Jussi Jäntti

Loistava kirjoitus, kiitoksia Arhi.

Suomesta puuttuu vielä sellainen muinaisen Suomen historiankirjoitus, joka perustuisi vanhojen romanttisten kuvausten ja voittajien historian sijaan tähän uusimapaan tutkimustietoon. Toivottavasti joku ottaa asiakseen tämän historian kirjoittamisen.

Vallitseva, voittajien historia on tietnkin ollut kirkon ja ruotsalaisen hallinnon kirjoittamaa historiaa, jolla on haettu oikeutusta valloittamiselle ja kuvattu voittajat ylivertaisina ja sellaisina kaiken hyvän ja kauniin edustajina, suorastaan "vapauttajina".

Suomalaisten, samoin kuin skandinaavien, historiassa on vielä paljon opittavaa. Kun vesireitit olivat yhdistäviä, eivät erottavia tekijöitä muinaisina aikoina, ei liene ihme, että Stone Henge -tyyppiset astrologiset kalenterit ovat esiintyneet eri muodoissa laajasti koko Euroopassa ja näyttävät palautuvan muinaiseen Egyptiin, joka on siis koko eurooppalaisen kulttuurin kehto.

Nykyihmiset näyttävät jatkuvasti yllättyvän muinaisten aikojen vuorovaikutuksen runsaudesta - eli "kansainvälisyydestä" - ja varhaisten kulttuurien kehittyneisyydestä. Tähän on kyllä eräs syypää historian kirjoitus ja opetuksemme, jolla on luotu kuvaa kulttuurien kehityksen lineaarisuudesta ja omasta ajastamme kehityksen huipulla. Unohtamatta tietenkään romanttista nationalismia.

Sivilisaatioiden historia näyttää myös koko ajan pidentyvän argeologian edistymisen mukaan. Vanhimmat löydetyt kaupungit lienevät jo pitkälle toistakymmentätuhatta vuotta vanhoja ja vanhempien löytyminen mm. merien pohjista lienee vain ajan kysymys.

Meilläkin on kaivamatta vielä ainakin yksi tunnettu muinaiskaupunki - Hämeen linnaa vastapäätä virran toisella puolella on talojen alla ruotsalaisten tuhoaman muinaisten hämäläisten kaupungin jäänteet.

Kukahan kaivaisi ne esiin?

Arhi Kuittinen

Laivakankaan kaivoksella tuhottiin kivikautinen merkitty asuinpaikka tarkoituksella.

Tonnin vain maksoi yrittäjälle tuhota menneisyys,

rikoshyötyä bisneksestä ei tuomittu valtiolle.

Voittomarginaalia! Näin tuomarit yrittäjän ja kristillisen kulttuuriajan asialla - pakana-aikaa saa tuhota kunhan kuuluu kirkkoon ja tekee bisnestä.

"Soranotto tuhosi muinaismuiston - urakoitsijalle sakkoja"

http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/soranot...

Arhi Kuittinen

Noidat pääsiäispataan

Arabiassa Pop-jazz-opiston edessä on halkaistu kallio.

Siinä raitiovaunun kulkureitin yläpuolella tapettiin "helsinkiläisiä" shamaaneja ja rikollisia ehkä 500 vuotta, ehkä 900, enimmäkseen siis miesparantajia ja -shamaaneja kirkon moralismin mukaisesti.

- Noitien tarina päättyi Höstveden kalliolle

http://yle.fi/uutiset/noitien_tarina_paattyi_hostv...

&

Hiisien päivä kunnioittaa suomalaisten etnisen uskonnon pyhiä paikkoja « Taivaannaula

http://www.taivaannaula.org/2013/03/hiisien-paiva-...

Arhi Kuittinen

Šamanismi teki paluuta 1990-luvulla. Kaustisen Pauanteella taottiin noitarumpua ja vaivuttiin transsiin, josta haettiin helpotusta arjen ongelmiin.

| Elävä arkisto | YLE

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/samaanikurss...

Arhi Kuittinen

Vuoden pisimpiä päiviä juhannusviikolla on kutsuttu pesäpäiviksi, koska aurinko on silloin ”pesässä”, korkeimmalla kohdallaan, maailmanpuun oksalla. Kunnes auringon liikerata alkaa taas laskea ja päivät jälleen lyhetä. Pesäpäivinä tapahtuva kosminen suunnanmuutos on taianomaista, jolloin henkien ja kummitusten on uskottu nousevan esiin ja liikkuvan vapaina maan päällä.

- Juhannusta vietettiin Suomessa alun perin Ukon juhlana sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi. Etelä-Karjalassa juhannusta kutsuttiin Ukon juhlaksi vielä 1800-luvulla.

- teksti Veikko Hiiri -

--

Pitää nyt korostaa, että kevät/kesäjuhlissa esi-isämme kutsuivat esi-isien ja metsän henkiä, enimmäkseen hengettäriä mukaan juhliin

- eivätkä karkoittaneet henkiä, kuten kirkko alkoi opettaa pääsiäiskokoista.

Optimipaikka oli metsän keskellä oleva aukio tai niitty, joka savutettiin myös hajusteilla - ortodoksikirkon käyttämä suitsuttaminen on siis shamaanin toimintaa, kirkko on varastanut aina paikallisia rituaaleja itselleen.

Ilmiöön on varmasti kuulunut shamanistinen henkien haltuun joutuminen, loveen lankeaminan joko dramaattisen näkyvän ekstaattisesti tai enstaattisesti (suggestiossa oleva ihminen ei liiku eikä ääntele)

--

Marska Firehill

Lainaus kirjoituksesta: "Suomen ev.lut. kirkko on kirkkoneuvosten toiminnan kautta estänyt luonnonuskontoja saamasta virallisen uskonnollisen yhteisön statuksen Suomessa ja sitä kautta moninaiset kirkolliset verohelpotukset toiminnaltaan."

Höpöhöpöä. Wicca-yhdyskunta ei saanut lupaa rekisteröityä uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Päätöksen teki opetusministeriö v. 2001 sillä perusteella, ettei se täytä uskonnollisen yhdyskunnan tunnusmerkkejä. KHO on vahvistanut opetusministeriön päätöksen.

Kirjoittajalla on myös virheellinen tieto uskonnollisten yhdyskuntien verotuksesta. Niillä ei ole enempää verohelpotuksia kuin aatteellisilla yhdistyksillä, joita voi perustaa minkä aatteen ympärille tahansa.

Tämän blogin suosituimmat